Namnet Restaurang Parma är inspirerat av den italienska staden Parma.
Parma är en stad med ca 175 000 invånare och huvudorten i provinsen Parma i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Parma är känt bland annat för sin livsmedelsindustri, och här ligger EU:s gemensamma myndighet för livsmedelssäkerhet. Det är ett biskopssäte.
Staden Parma ligger på slätten vid floden Parma, en liten biflod till Po, vid den gamla Via Æmilia, som går genom staden. Staden är omgiven av breda vallar, vilka används som promenadstråk och i söder omsluts den av citadellet.
Av stadens mer an 60 kyrkor är katedralen, byggd i romansk-bysantisk stil, den äldsta; dess kupol pryds av Correggios berömda freskmålning Marias himmelsfärd (som dock blivit rökskadad), öster om katedralen ligger kyrkan S. Giovanni Evangelista, en vacker renässansbyggnad av B. Zaccagni, med fresker av Correggio. Kyrkan Madonna della Steccata, Parmas vackraste renassanskyrka, byggd 1521 – 39 efter Zaccagnis ritningar, innehåller flera hertigars av Parma gravar.
Det forna hertigliga palatset och La Pilotta bildar en stor grupp av byggnader, huvudsakligen härstammande från 1500 – och 1600 – talen. Det senare inrymmer konstakademin, ett värdefullt tavelgalleri, fornminnesmuseum samt ett stort bibliotek. Den restaurerade Teatro Farnese (byggd 1618 – 28, för 4 500 åskådare) hör även dit. 1422 öppnade universitetet. För övrigt har Parma biskopsseminarium, och musikkonservatorium.
Ostsorten parmesanost som uppkallats efter staden, tillverkas såväl i trakten av Parma som i övriga delar av norra Italien. Staden har även givit namn åt ”Prosciutto Crudo di Parma” eller som vi i Sverige säger – parmaskinkan.